Talentontwikkeling & Topsport

Wij zijn de schakel tussen breedtesport en topsport, voor het optimaal ontplooien van sporttalent via regionale talentontwikkelprogramma’s. Wij dragen zo bij aan een gezond en sportief regionaal ecosysteem.

Wie zijn wij

Een aantal provinciale sportorganisaties zetten zich ook in voor Talentontwikkeling & Topsport. Dit doen wij vrijwel altijd in samenwerking met regionale en lokale topsport- en talentontwikkelexperts van verschillende Topsport Organisaties. Wij kunnen organisaties ondersteunen en adviseren en zijn de link tussen breedtesport en topsport. Zo dragen wij bij aan de maatschappelijke- en inspiratievolle waarde van topsport en talentontwikkeling in Nederland.  

Wat doen wij?

Binnen diverse provincies ondersteunen experts de sportverenigingen die met talentontwikkeling aan de slag willen gaan of hierin willen uitbreiden. Hiervoor stellen we kwaliteitscriteria vast en kan de provinciale expert voor extra toezicht zorgen. Daarnaast ondersteunen we sportbonden en NOC*NSF bij het ontwikkelen van de talentenprogramma’s in de regio, dichtbij huis. Hierdoor zorgen we voor verbinding tussen de breedtesport en topsport.

De provinciale experts bieden een groot netwerk van faciliteiten waarmee we samenwerken en die ingezet kunnen worden om talenten specialistische hulp te bieden. Denk hierbij aan faciliteiten met betrekking tot voeding, medische ondersteuning, krachttraining, mentale hulp en onderwijsadvies. Daarnaast zijn wij ook in te zetten voor het thema ‘leefstijl’ waarbij aandacht is voor competenties van een talent of topsporter en een carrière na de sport. Tot slot kunnen de experts worden ingezet op talentherkenning op scholen óf kunnen topsporters als voorbeeld en/of ambassadeur worden ingezet om anderen te inspireren.

Onze strategie

De regionale talentontwikkelorganisaties staan dicht op de lokale en provinciale maatschappelijke problematiek en zijn hierdoor goed op de hoogte van wat er speelt. Wij bieden ondersteuning bij het talent ontwikkelen dicht bij huis. Bijvoorbeeld door het helpen van sportbonden aan connecties of sportverenigingen met ambitie verder door te ontwikkelen met een kwalitatief talentenprogramma. We benutten de kennis en ervaring uit de regio en hierdoor zijn we een onmisbare schakel in het talentecosysteem. Hierbij zetten we in op de inspirerende waarde en ontplooiingswaarde van talentontwikkeling en (top)sport, om deze nog beter te benutten. Zowel voor het werken aan maatschappelijke uitdagingen op lokaal en regionaal niveau als het bijdragen aan de persoonlijkheidsvorming van ieder talent en daarmee hun toekomstige impact op de samenleving.

Projecten

Verhalen uit het werkveld

Nog geen verhalen

Vragen?

Heb je vragen op het gebied van talentontwikkeling en topsport? Dan kan je terecht bij het provinciale sportservicebureau in jouw provincie!

Samen sterk

Binnen Sportkracht12 werken 12 provinciale sportservicebureaus gezamenlijk aan een gezond en sportief Nederland. Daarmee is Sportkracht12 de enige partij met een landelijke uitvoeringskracht.