Topsporters roepen de politiek in den haag op: Kom in beweging!


Topsporters Mariska Beijer, Koen Beijen, Danny Makkelie en Menno van Gorp doen een brede oproep aan politiek Den Haag: Zet de kracht van sport in voor een sterker Nederland. Op alle relevante beleidsterreinen. En breek met de nieuwe plannen het fundament van de sport niet af! Sport gaat niet vanzelf. Politiek, kom in beweging!

Wij vinden het belangrijk dat iedere Nederlander een plek vindt om te kunnen sporten en bewegen, en een leven lang in beweging blijft. Daarom zetten wij ons dagelijks in met alle twaalf provinciale sportorganisaties voor een gezonde en sterke sport- en beweeginfrastructuur in ons land. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen deelden wij al een overzicht van kansen voor de politiek om sport in te blijven zetten, zowel voor de bevordering van fysieke gezondheid als voor sociale gelijkheid, preventieve gezondheidszorg en het ontlasten van de zorgsector.

kaalslag

De sportsector vreest voor een financiële kaalslag door de voorgenomen maatregelen in het hoofdlijnenakkoord. De formerende politieke partijen tornen aan het fundament van de sport. Dat gaat élke sportaanbieder, sporter én toeschouwer merken. Terwijl we als land in een enorme beweegcrisis zitten. In 2022 voldeed bijvoorbeeld maar 44% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen.

reacties van topsporters

Scheidsrechter Danny Makkelie: “De sport kan veel zelf. Maar er komt ook steeds meer op sportclubs af. Stimuleer vrijwilligerswerk en versimpel de regels voor sportverenigingen. Zorg voor aantrekkelijke banen in de sport, zodat professionals vrijwilligers kunnen ondersteunen.”

Hockeyer Koen Bijen: “Investeer in de ontwikkeling van trainers en coaches. Op élk niveau. Van de mini’s tot aan topsport. Met goede trainers en coaches kan iedereen met plezier sporten. En kunnen sportclubs topsport-talent voortbrengen. Zodat we ook in de toekomst als TeamNL blijven presteren en inspireren”

Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer: “De ruimte om te sporten staat onder druk. Neem sport mee bij het inrichten van de publieke ruimte. En in het natuurbeleid. Zodat iedereen de kans krijgt om te kunnen sporten.”

Breakdancer en sportondernemer Menno van Gorp: “Sport en beweging moet voor iedereen toegankelijk zijn, zodat iedereen echt mee kan doen. Want sporten is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Investeer in sportdeelname, zodat ook iedereen met een kleine portemonnee de kans krijgt om te sporten en bewegen.Wij zien kansen voor de politiek om sport in te blijven zetten, zowel voor de bevordering van fysieke gezondheid als voor sociale gelijkheid, preventieve gezondheidszorg en het ontlasten van de zorgsector. Vandaag zetten we de volgende stap en laten we in samenwerking met onze partners een aantal Nederlandse topsporters aan het woord.

De campagne “Sport gaat niet vanzelf” is een initiatief van NOC*NSF, KNVB, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Maatschappelijke Organisaties Sport, Sportkracht12 en Vereniging Sportbedrijven Nederland. 

Meer nieuws: