Succesvolle inzet budget werkdrukverlaging

2019-10-25

Leuke promotie-actie bleef hangen bij de basisscholen! Basisscholen ontvangen vanaf schooljaar 2018/2019 per leerling een bedrag van de overheid om de ontzettend hoge werkdruk waar zij mee kampen, te verminderen. De school bepaalt zelf waar zij dit budget aan uitgeven wil. Natuurlijk is het ook heel goed te gebruiken voor de inzet van een vakleerkracht. Van dit laatste zijn echter lang niet alle basisscholen zich bewust. 

 

Om dat onder de aandacht te brengen, bedacht Team Sportservice provincie Utrecht een leuke actie. In maart en april benaderden wij basisscholen in onze regio met een flyer en bijbehorende mok. Op de flyer vanzelfsprekend meer informatie over de mogelijkheden waarop een vakleerkracht bewegingsonderwijs ingezet kan worden en wat de voordelen daarvan zijn. De bijbehorende mok heeft een leuke cartoon die de spijker op zijn kop slaat als het gaat over waar voor leerkrachten het probleem zit. Namelijk dat zij de gymlessen en andere beweegactiviteiten vaak liever aan een vakleerkracht overlaten. Niet alléén vanwege de werkdruk overigens. Maar ook gewoon omdat het geven van bewegingsonderwijs een vak is. Leerkrachten moeten het er nu vaak bij doen, terwijl zij daarvoor niet altijd de juiste kennis en kunde hebben.

 

350

 

Dat het benutten van het budget voor vakleerkrachten leidt tot verlaging van de werkdruk, blijkt ook uit onderzoek van DUO dat in maart dit jaar gepubliceerd werd. Van alle scholen waar dit gebeurde, ervaart 70% daadwerkelijk een lagere werkdruk. Op 32% van de basisscholen wordt het budget werkdrukverlaging (deels) besteed aan de inzet van vakleerkrachten. Dat is een mooie gedeelde tweede plek na de inzet van onderwijsassistenten (54%).

 

Onze actie werd heel positief ontvangen en bleek een hele effectieve manier om met de basisscholen in gesprek te komen over dit onderwerp. Meer dan de helft van al het bewegingsonderwijs dat nu gegeven wordt door onze buurtsportcoaches, is naar aanleiding van deze actie. Winst aan alle kanten dus; de leerkrachten minder werkdruk, de kinderen beter bewegingsonderwijs en leuk werk voor de buurtsportcoaches van Team Sportservice!