Na succes in Hillegom en Nieuwkoop komt er een landelijk Volwassenenfonds Sport & Cultuur

2019-09-21

Zoals je misschien al in de wandelgangen hebt gehoord, wordt er door Sportkracht12 hard gewerkt aan het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Na een succesvolle pilot in Hillegom en Nieuwkoop door Team Sportservice Zuid-Holland, gaat Sportkracht12 het fonds nu landelijk uitrollen. De peiling onder gemeenten loopt nog, maar de interesse is nu al groot. 

Hoe ontstaan?


Team Sportservice Zuid-Holland geeft uitvoer aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zuid-Holland en is in die hoedanigheid actief in veel gemeenten in de provincie. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt contributie of lesgeld voor kinderen die opgroeien in armoede zodat ook zij mee kunnen doen aan sport- en cultuuractiviteiten.
Dit fonds is er alleen voor ondersteuning aan kinderen tot 18 jaar, maar zijn er ook veel volwassenen met te weinig financiŽle middelen voor sport en cultuur. Om hier een oplossing voor te bieden is het idee voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur ontstaan. Team Sportservice is hiermee aan de slag gegaan, met een pilot in de twee Zuid-Hollandse gemeenten Hillegom en Nieuwkoop, en uit het aantal aanvragen in de deze gemeenten blijkt dat er veel behoefte aan het fonds is. 


Landelijke dekking


Na de succesvolle pilot wordt het daarom tijd om het fonds landelijk uit te gaan rollen en dit gaat Sportkracht12 doen. De landelijk dekkende infrastructuur met veel lokale uitvoering van Sportkracht12 komt hierbij goed van pas. En ook de ervaring opgedaan als grote uitvoerder van het Jeugdfonds Sport & Cultuur (we nemen 37.000 van de 65.000 aanvragen voor onze rekening) ook. 


Om de behoefte landelijk in kaart te brengen doet Sportkracht12 momenteel een behoeftepeiling onder Nederlandse gemeenten. Deze peiling loopt nu in 8 provincies en dit heeft al 107 geÔnteresseerde gemeenten opgeleverd. Daarnaast wordt binnenkort ook een aparte stichting voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur opgericht zodat het een op zichzelf staand fonds wordt. Als alles volgens plan verloopt is het fonds begin 2020 operationeel en kunnen vanaf dan ook volwassenen met een kleine beurs de kracht van sport, bewegen ťn cultuur ervaren. 


Wil je meer weten over het Volwassenenfonds? Ellis van der Weerden, algemeen directeur van Team Sportservice, geeft in dit artikel van SportknowhowXL meer uitleg over het Volwassenenfonds.