Team Sportservice provincie Utrecht helpt sportverenigingen te verduurzamen

2019-06-25

Sportverenigingen kunnen flink wat kosten besparen door te verduurzamen, de meesten wel tot 7.000 euro per jaar. Team Sportservice provincie Utrecht adviseert sportverenigingen daarom hoe zij deze energiebesparing kunnen realiseren en doet dit met workshops. Tegelijkertijd worden de verenigingen klaargestoomd voor de informatieplicht van de Wet Milieubeheer waar ze voor 1 juli 2019 aan moeten voldoen. Verenigingen in Woerden hebben de workshop al voltooid.

 

Nieuwe wet voor wie?

• Bedrijven en instellingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 gas moeten voldoen aan een informatieplicht van de Wet Milieubeheer (EML) anders riskeren ze een boete;
• Een meerderheid (70%) van de Nederlandse sportverenigingen vallen door hun verbruik hieronder.

 

Welke verplichting? 

Deze sportverenigingen moeten voor 1 juli 2019 via een vragenlijst van het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangeven in hoeverre ze aan de nieuwe Wet Milieubeheer voldoen. Deze lijst bestaat uit 50 verplichte energiebesparende maatregelen die doorgevoerd moeten worden, maar zich wel binnen vijf jaar terugverdienen. Meer informatie staat op https://mijn.rvo.nl/informatieplicht-energiebesparing.

 

Interactieve workshop verduurzaam uw sportvereniging 

De 2 uur durende interactieve workshop bestaat uit een afwisselend programma met een theorie- en praktijkonderdeel. Het programma bestaat o.a. uit een algemene uitleg energiebesparing voor sportverenigingen en het bespreken van subsidiemogelijkheden. Ook gaan de aanwezigen direct aan de slag met het invullen van de EML-vragenlijst zodat de eerste stappen voor de informatieplicht al zijn gezet. Team Sportservice werkt voor deze workshop samen met Green Leisure dé partij op zowel nationaal als internationaal niveau voor het verduurzamen van bedrijven in de vrijetijdsector.

 

Tijdens de workshop krijgen de verenigingen tal van tips om energiebesparing te realiseren. Daarom is ook voor sportverenigingen met een lager energieverbruik deelname aan de workshop van Team Sportservice interessant. De energiekosten van sportverenigingen bedragen gemiddeld 15-20% van de totale begroting. Door energie te besparen kan bijna elke vereniging op eenvoudige wijze deze kosten halveren.

 

We hoeven het niet alleen te doen

Dat de verenigingen wat aan de advisering hebben blijkt wel uit de reacties achteraf. Alle aanwezigen uit Woerden zijn erg te spreken over de inhoud. Zo geeft tennisvereniging Cromwijck aan: “Deze workshop biedt ook financiële mogelijkheden d.m.v. de energiebesparingsmaatregelen, ook al wisten we al van de wetgeving. Fijn om te constateren dat we het niet alleen hoeven doen.” En MHC Woerden: “We hebben een hoop interessante dingen gehoord. Belangrijk ook om als clubs ook op dit onderdeel samen te werken en van elkaar te kunnen leren.”

 

En ook na de workshops blijven zij veelvuldig gebruik maken van de digitale helpdesk van Green Leisure met vragen over het invullen van de EML-lijst. Hier mogen zij na afloop van de workshop onbeperkt gebruik van maken. Voetbalvereniging VEP: “We moeten aan de bak. Gelukkig zijn er, zo blijkt na vanavond, loketten waar we terecht kunnen met onze vragen.”

 

Kijk voor meer informatie over de workshop op https://www.teamsportservice.nl/diensten/verduurzaam-uw-sportverenigingen/.