Flevoland ademt triathlon!

2019-05-28

Flevoland is een echte triatlon provincie. De triathlonsport in Flevoland groeit naar verhouding sneller dan in de rest van het land. In mei start het evenementen seizoen en barst het triathlongeweld weer los. Dan vindt de eerste van maar liefst zes triathlonwedstrijden plaats. SSF voert al tien jaar het provinciale kernsportbeleid uit, en heeft daarbinnen een geheel eigen (succesvolle) kernsportaanpak ontwikkeld. Wij geven u graag een update over de huidige ontwikkelingen binnen de kernsport Triathlon.

 

Onder het merk “Triathlon Flevoland” werken zes Flevolandse triathlonorganisaties samen op het gebied van jeugdwedstrijden, het promoten van de evenementen en het inkopen van materialen. ‘’Samen staan we sterker’’ is ons motto. Deze intensieve samenwerking is een gevolg van het provinciale sportbeleid, waarbij triathlon al jarenlang als kernsport wordt ondersteund. Sportservice Flevoland heeft zich sindsdien ingezet om onder andere het platform Triathlon Flevoland op te zetten. En dat werpt zijn vruchten af. De triathlonsport zit landelijk al jaren in de lift, maar in Flevoland groeit deze sport naar verhouding nog sneller. Het aantal deelnemers aan Flevolandse triathlonwedstrijden is tussen 2014 en 2018 meer dan verdubbeld!


Primeurs
Mede door deze samenwerking blijven de organisaties elkaar uitdagen om te vernieuwen. Zij doen er alles aan om nieuwe deelnemers te trekken. Parcoursen worden aantrekkelijker gemaakt, meerdere afstanden toegevoegd en NK’s, EK’s en WK’s binnengehaald. Een voorbeeld hiervan is Triathlon Noordoostpolder die dit jaar een uniek fietsparcours heeft over de autoweg N50.

Zowel Zeewolde Endurance als Triathlon Noordoostpolder voegen dit jaar een nieuwe afstand aan de al bestaande afstanden toe: de halve afstand. Samen met de halve triathlon van Almere, maakt dit Flevoland de enige provincie met maar liefst drie halve triathlons op het programma.

Ook bij Challenge Almere zijn nieuwe ontwikkelingen: daar staat dit jaar voor het eerst het NK cross triathlon op het programma (zwemmen, mountainbiken en veldlopen). Hoewel de polder bekendstaat om zijn vlakke landschap, worden door het meermaals beklimmen van een heuvel in Almere de klimmersbenen getest.
 

Daarnaast organiseert Challenge Almere, net als in 2017, dit jaar het EK triathlon. En met het oog op het WK Multisports (officieel: ITU Multisport World Championships) in 2020, vinden er dit jaar meerdere testevents in Almere plaats. In 2020 komen er maar liefst zes WK’s naar Flevoland: WK Long Distance Triathlon, WK Sprint Duathlon, WK Standard Duathlon, WK Cross Triathlon, WK Aquathlon en WK Aquabike.
 

Bij Triathlon Noordoostpolder is dit jaar voor het eerst de TriHartlon neergestreken. Bij dit evenement van de Hartstichting kun je als team van maximaal vijf personen in willekeurige volgorde een triathlon doen. Dit maakt het uitermate geschikt voor families. Ouders kunnen bijvoorbeeld het zwemonderdeel voor hun rekening nemen waarna de kinderen aansluiten bij het fietsen en/of lopen. Zo kan het hele gezin genieten van deze prachtige sport en zich tegelijkertijd inzetten voor het goede doel.
 

 


Triathlon voor iedereen
Misschien wel het mooiste aan de samenwerking met alle triathlonorganisaties, is dat alle evenementen zich inzetten om de sport toegankelijk te maken voor iedereen. Bij triathlon denk je al snel aan sterke mannen en vrouwen die kilometers zwemmen, fietsen en daarna ook nog hardlopen. In Flevoland proberen alle evenementen ook andere doelgroepen te betrekken. Naast de TriHartlon voor families in de Noordoostpolder, heeft DUIN Triathlon dit jaar een speciale startgroep voor deelnemers die nog nooit eerder een triathlon hebben gedaan: de Rookie Race. De deelnemers krijgen vooraf een voorlichtingsavond waarbij uitgelegd wordt wat een triathlon inhoudt en waar bijvoorbeeld bij de wissels op gelet moet worden.
 

Elke triathlon in Flevoland heeft ook een Junior Challenge, met speciale afstanden voor leerlingen van basis- en middelbare scholen. Met gewone zwemkleding, sportschoenen en een (stads)fiets kunnen scholieren al deelnemen aan één (of meerdere) van de zes (!) Junior Challenges in Flevoland. Meer informatie over de Junior Challenge vind je hier.
 

Onder de naam Triathlon4All worden recreatieve triathlons georganiseerd voor senioren en voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij zwemmen niet in open water maar in een zwembad waarna ze onder begeleiding gezamenlijk een stuk gaan fietsen. Na de lunch wordt de triathlon voortgezet met een wandeltocht. Dit onderdeel staat inmiddels bij vier triathlons in Flevoland op het programma. Kortom, in Flevoland is triathlon echt voor iedereen!