Door TU/e ontwikkelde app motiveert Brabantse scholieren voor een gezonde leefstijl

2019-05-28

Ruim 300 leerlingen van het Udens College beleefden op 5 april een primeur. De eersteklassers van de VMBO-sector gingen die dag van start met de Gezonde School Challenge. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een slimme en sociale app (GameBus), die in Uden voor het eerst op grote schaal wordt getest. De leerlingen worden door de app gemotiveerd challenges aan te gaan voor een gezonde leefstijl. Kennisoverdracht en bewustwording krijgen een extra zetje door het toevoegen van de funfactor.


 

 


Van alcoholbril tot digitaal tikkertje
Gedurende de komende maanden krijgen de Udense leerlingen allerlei challenges die inspelen op fysieke, sociale en cognitieve gezondheid. Want gezondheid is breder dan gezonde voeding en voldoende bewegen: ook thema’s zoals slaap, stress, genotsmiddelen, online gedrag, ontmoeting, gaming en seksualiteit komen aan bod. De leerlingen dachten zelf mee over passende challenges. Via de app werden ze vrijdag onder meer uitgedaagd om een selfie te maken met de alcoholbril van de GGD en om digitaal tikkertje te spelen in de gymzaal. Ook zijn punten te verdienen als de leerlingen een keer gaan sporten met iemand die meer dan 50 jaar ouder is, of door de documentaire stress to impress te kijken. Door het insturen van foto’s en filmpjes geven de leerlingen aan dat een challenge is volbracht. Aan het einde van het schooljaar wordt de balans opgemaakt: welke klas, leerling en leerkracht scoort de meeste punten op gezondheid? Voor de TU/e is de Udense campagne onderdeel van een project waarin onderzocht wordt hoe mensen effectief verleid kunnen worden tot gezond gedrag met behulp van IT.


Vitalty Living Lab
Sportkracht12 partner SSNB is deelnemer in het Brabantse project Vitality Living Lab, waar innovaties die mensen verleiden meer te bewegen samen komen. De samenwerking tussen de TU/e en het Udens College is een mooi vervolg op een werkatelier dat vorig jaar vanuit dit project tijdens de Dutch Design Week werd georganiseerd. Inge Kuipers, programmaregisseur namens SSNB werkzaam bij het Udense GUUS beweegt je, hoorde daar over de app van de Eindhovense onderzoekers: “Toen ik van het Udens College hoorde dat zij op zoek waren naar een vernieuwende invulling voor de Week van de Gezonde School, dacht ik meteen aan de potentie van deze app om bewustwording bij leerlingen voor een gezonde leefstijl te stimuleren. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten aan het einde van het schooljaar!”

Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad en bekijk het filmpje van de lokale omroep Dtv Uden.