November in Flevoland in het teken van aangepast sporten!

2018-10-31

 

Sport is voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking. In de maand november staat Flevoland in het teken van aangepast sporten. De gehele maand wordt extra aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. De maand wordt voor de vijfde keer georganiseerd en heeft in die jaren een ontwikkeling ondergaan. 

 

Sportservice Flevoland zet zich al vele jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. De Maand van het Aangepast Sporten wordt ingezet om het aangepast sporten te promoten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en voor sportverenigingen.  

 

Samenwerking met sportsector, welzijn en onderwijs
Vanaf 2014 organiseert Sportservice Flevoland de Maand van het Aangepast Sporten. In eerste instantie voornamelijk gericht op het organiseren van activiteiten door sportverenigingen. Vanaf 2016 heeft Sportservice Flevoland vooral een coördinerende rol en zet partners, zoals lokale sportbedrijven, in hun kracht om lokaal activiteiten te organiseren met daarbij het verzoek om activiteiten te organiseren waarbij altijd een samenwerking is tussen de sportsector, welzijn en/of onderwijs. Zodoende staat elke partner in zijn kracht: de sportverenigingen organiseren het sport- en beweegaanbod, de zorginstelling en/of onderwijs zorgt voor de deelnemers. Naast het promoten van aangepast sporten zorgt de promotie ook voor agendasetting bij de regionale en lokale politiek. Benieuwd naar wat wij doen en wat wij van de partners vragen? Bekijk de campagnewebsite

 

Wat is er te doen?
Tijdens de Maand van het Aangepast Sporten is er aanbod op maat: open trainingen, (landelijke evenementen), open dagen, maar ook bijscholingen voor trainers en een Café Aangepast Sporten. Een greep uit de activiteiten tijdens de Maand van het Aangepast Sporten:

 

Fittest 
Op donderdag 1 november wordt in Almere een fittest gehouden voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Het doel hiervan is om de fitheid te verbeteren, maar ook om de deelnemers meer bewust te maken van de eigen fitheid. Eind 2017 is er een 0-meting gedaan onder dezelfde doelgroep en nu volgt een 1-meting.

 

Beweeg en Beleeffestival
Op 3 november in Lelystad en 10 november in Emmeloord vinden het Beweeg & Beleef festival plaats. Het Beleef & Beweeg festival biedt mensen met een beperking de gelegenheid om een sport en/of beweegaanbod te ontdekken die bij hen past en zij daarna zouden willen blijven beoefenen bij een sportvereniging. Bij elk beweeg- en beleeffestival is er ook beweegaanbod voor ernstig meervoudig beperkten. In bijna elke gemeente in Flevoland vinden jaarlijks meerdere beweeg- en beleef festivals plaats.

 

Sportcafé
Dinsdagavond 27 november vindt een Sportcafé Aangepast Sporten plaats in het Provinciehuis. Dit sportcafé is het kennis- en netwerkmoment voor iedereen die als, professional, sporter of vrijwilliger te maken heeft met aangepast sporten. Tijdens het Sportcafé vertelt paralympisch atleet Jelmar Bos over zijn weg naar topsport en zijn er workshops te volgen.

 

Benieuwd naar het volledige aanbod en meer informatie? Bekijk de website